Pelgrimeren

In deze oktobermaand willen we stilstaan bij pelgrimeren naar bedevaartplaatsen van Maria, maar ook bij de Wereld Missiemaand, waarvan dit jaar het thema is: ’De vlam van het geloof doorgeven’. Een pelgrimage, of bedevaart, heeft een bijzondere betekenis binnen het geloof.

Reden waarom je een pelgrimage maakt kan bijv. zijn om over je leven na te denken, om inspiratie te verkrijgen, om tot bezinning te komen, om God iets te vragen of om Hem te bedanken. Er zijn talloze bedevaartplaatsen van Maria, zoals Kevelaer, Banneux, Beauraing, Lourdes en Fatima.

In de meimaand ben ik met een groepje uit de Goede Herderkerk naar Kevelaer geweest. Het was een fijne ervaring om op straat te lopen bidden en zingen en in de grote bedevaartkerk met veel mensen uit andere landen samen de eucharistie te vieren. Een twintigtal mensen kwam te voet uit Nijmegen en had de hele nacht doorgelopen.

Pelgrimeren

In Lourdes worden vriendschappen gesloten. Veel jonge mensen gaan mee als hulp voor de zieken. Je kunt er ongedwongen je geloof beleven. Bij de grot aan Maria om hulp vragen of haar bedanken. Een bijzondere ervaring vond ik de lichtprocessie. Je voelt er dan de warmte van het geloof, òòk in de zorg voor elkaar. Lourdes is een plaats, waar de hemel de aarde raakt, waar veel wonderen gebeuren. Wonderen die gebeuren in je hart. Bijv. als je verdrietig bent, omdat je iemand verloren hebt, en je gaat naar Lourdes, dan kom je meestal gesterkt en getroost terug. Lourdes is een plaats van geloof maar waarom?

Heeft Jezus niet gezegd, dat wij overal God in geest en waarheid kunnen aanbidden? Natuurlijk kan dat. Toch sluit dit niet uit, dat er op de wereld bijzondere plaatsen zijn, waar je  gemakkelijker tot God kunt komen. Lourdes is zo’n plaats, ook omdat je even uit je dagelijkse sleur weg bent. De vele winkeltjes in Lourdes zijn buitenkant. De eigenlijke kern van alle bedevaart-plaatsen is het geloof.

Ook Fatima in Portugal is een druk bezochte bedevaartplaats. Wat een grote indruk op mij maakte was, dat mensen op hun knieën een hele weg aflegden om aan Maria een bijzondere gunst te vragen. Geloof en vertrouwen zijn ook hier de kern. Maria is voor hen die in haar geloven een troosteres van de bedroefden en dat is zij overal, voor wie haar aanroepen, ook als je thuis bent.

De vlam van het geloof doorgeven is het thema van de Wereld Missiemaand. Doen we dit ook niet als we op pelgrimage gaan?

In Myanmar is de katholieke kerk er in geslaagd om in de tijd van de dictatuur het geloof te blijven doorgeven. De Kerk is nu in opbouw, er zijn veel vluchtelingen, er is behoefte aan onderwijs en aan ziekenhuizen.

Geef uw steun aan de Kerk van Myanmar, zodat de vlam van het geloof kan blijven branden. Dank u wel!

Marlies Heijbers o.p.