In memoriam Jan Thoonen

Op 1 april moesten we toch nog plotseling afscheid nemen van ons aller vriend en collectant Jan Thoonen. Zondagmiddag 30 maart was ik nog bij hem in het ziekenhuis en ondanks het feit dat er geen contact meer mogelijk was, heeft hij zijn ogen nog een moment geopend en me als het ware aangekeken.

Na een heel fijne en goede voorbereiding samen met zijn vrouw en kinderen hebben wij op zaterdag 5 april zijn afscheid gevierd. Een overvolle kerk tekende de figuur van Jan. Hij was geliefd bij velen en altijd een vertrouwd gezicht in onze parochiegemeenschap. Een aantal jaren geleden, toen hij de pauselijke onderscheiding ontving, heb ik al gezegd dat Jan onmisbaar was.

Die onderscheiding had hij echt verdiend! Hij was een rustige, sobere man, die niet graag in de kijker stond en met een sterk, vooral sociaal karakter grote betrouwbaarheid uitstraalde. Hij was jarenlang de trekker van verschillende sociale bewegingen hier in ons Hees en elders. Dat kwam ook mede door zijn fietsenzaak hier in de Dennenstraat. Eén ding weten we heel zeker: we zullen hem ontzettend missen. Ik zou over hem een boek kunnen schrijven, maar iedereen weet hoe ik hem hogelijk waardeerde en daarom zei ik ook bij zijn afscheid: Jan, jij houdt een speciaal plekje in mijn hart.

Jan was een man met een warm hart en iedereen was voor hem even waardig. Vanuit zijn geloof was hij overtuigd, dat je samen met anderen de wereld een beetje mooier en menselijker kunt maken. Door zijn manier van leven heeft hij laten zien dat het goddelijke en menselijke elkaar raken. Wij hebben tranen van verdriet, omdat je zo vlug van ons bent heengegaan, maar ook tranen van dankbaarheid voor die rijke persoon die je was, voor je vrouw, je gezin en je familie en voor zoveel andere mensen. Onze dank naar jou is heel groot. Namens de hele parochiegemeenschap wil ik Christien, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toewensen en alle goeds voor de komende tijd.

p. K. van Gorp s.c.j